Aphrodite 25


Åsikt inskickad

av Peppe, 2012-08-27


Båtens årsmodell:

1981

Års erfarenhetet av modellen:

1 år, Familjesegling

Normal besättning:

1 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Bra fart för storleken och åldern, men blir frånåkt av nya båtar. Reagerar ovanligt bra på rodret. Lätt att styra även vid backning med inombordare.

Hur det är att bo i båten:

Det var den trevliga inredningen som gjorde att jag köpte den. Fem bäddar med stickkojen. Alla rymmer mig som är 189 cm lång. Ganska rymlig för sin storlek, men det finns båtar utan skarndäck som är rymligare. Jag ville dock ha skarndäck, för jag gillar inte att balansera på tak när vågorna guppar.

Positiva egenskaper:

Inredningen. Styr väl vid backning. Förseglen når ej till masttoppen och blir därmed lättare att hantera. Järnköl är bra när man kör på grund.

Problem / svaga punkter:

Backstag är tyvärr en följd av att förstaget ej når masttoppen. När jag seglar ensam skall jag hinna spänna och slacka backstagen och skota förseglet, vid varje stagvändning. Autopiloten som slår själv är då nödvändig. Friborden är höga så jag når ej vattnet, men det är förstås bra i höga vågor. Mantåget är ett skämt: Om man faller mot det, så bryts mantågsstöttorna loss. Trångt att serva inombordsmotorn.

Genomförda förbättringar:

Inget än, men jag kommer att ta bort mantåget framför sittbrunnen. Snubbeltråd i knähöjd höjer inte säkerheten. Jag kommer att använda sele i stället.

Övriga kommentarer: