Omega 30


Åsikt inskickad

av Hasse, 2011-07-25


Båtens årsmodell:

1983

Års erfarenhetet av modellen:

1 år, Familjesegling

Normal besättning:

3 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Mycket rolig att segla, gör stor skillnad när man anstränger sig lite för att trimma seglen rätt. Tycker inte alls att båten är vek som somliga tycker, den lägger sig till en viss gräns sen tar det stopp. Däremot blir den rätt lovgirig om man inte revar i vindar över 8 9. Snabbast jämfört med andra båtar är den i vindar mellan 3-6 m/s tycker jag, då kan man ibland segla om båtar som på pappret är betydligt snabbare.

Hur det är att bo i båten:

Fungerar bra. oftast är vi bara två personer i båten, men ibland fem. Det fungerar också bra, men förpiken skulle kunna varit ett par dm bredare vid fötterna om man ligger som vi, två st 175cm långa. Bäddar man ner i mitten blir kojen 80cm bred ca 250 cm lång. I aktern ligger man jättebra en på vardera sida.

Positiva egenskaper:

Seglingsegenskaperna, höjden på bomen som gör att man ser bra och inte får den i huvudet om man gippar. Sittbrunnskapellet har en given plats där bak ej i vägen. sikten framåt (om man fäller ner sprayhooden) Sittbrunnen är jättebra, man sitter bra uppe på kanten då det lutar. Kör man med motor sitter man jättebra på akterruffen. Självslående fock. relativt låga fribord gör att man har kontakt med vattnet, är oftast ett plus = mer seglingskänsla. Rorkult, ingen ratt som är i vägen.

Problem / svaga punkter:

För lite stuvutrymme i sittbrunnen för större saker, men man kommer på hur man ska packa efter ett tag. Lite smal förpik längs fram. Ruffluckorna är jobbiga att plocka upp o ner. Ska fixa en lucka av tyg till nästa säsong.

Genomförda förbättringar:

Satt draperi framför ingången till toan, för man måste ha dörren på vid gavel då man ska dit i min båt som har den äldre varianten av inredning. (Dock tycker jag den modellen är bättre då man får en garderob mer än i nya modellen.) Peke med inbyggd stege, inte så vackert men väldigt bekvämt. man tjänar en halvmeter då man ska ta sig in där det grundar upp, det avgör ibland.

Övriga kommentarer:

En mycket lagom stor båt som seglar bra och är lätthanterlig. Gillar du att segla och kan tänka dig avstå från att ta med dom mest skrymmande sakerna på semestern så är detta båten.