Comfort 32


Åsikt inskickad

av Marc Landtblom, 2011-06-22


Båtens årsmodell:

1980

Års erfarenhetet av modellen:

1 år, Familjesegling

Normal besättning:

3 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Lättseglad och stabil (styv) utan otäcka överraskningar, men ändå lite livlig. Välbalanserad och lagom (lite)lovgirig i vindbyarna. Sittbrunnen är stor och rymlig (vi har rorkult) och man sitter bekvämt på tofter vinschbord och/eller däck ut mot mantågen beroende på sol, vind och lutning. Snabb i slagen trots stor masthead-genua, men kan bli lite jobbig att skota i trånga passager med många slag.

Hur det är att bo i båten:

Vi har som mest bott fyra vuxna (2 storväxta) personer i båten hittills utan problem. Skönt att ha ruffen tom utan sängkläder mm, i förpik och akterruff kan allt ligga kvar utan att störa. Akterkojekrna är rymliga att ligga i, men är man storväxt är det inte så lätt att klä på sig (men det går). Ruffen är mycyket rymlig med plats för många gäster runt bordet. Med ett bomkapell (vid regn) eller ett stort moskitonät över sittbrunnen är även den ett perfekt "tillhåll" på kvällen. Pentryt är bra, men kylboxen är lite svår att nå ned i om man inte är så lång.

Positiva egenskaper:

Seglar bra och känns (ÄR!) trygg! Stor och rymlig på alla vis. Prisvärd. Bra ventilation, nästan inten kondens. Båten ser trots sin ålder ganska "tuff" ut.

Problem / svaga punkter:

Vanliga utrymmen för förtöjningsmaterial under tofterna i sittbrunnen saknas (man får akterkojer istället). Garderoben är begränsad (särskilt i vår båt där man placerat värmaren i garderoben), men det finns gott om annat stuvutrymme.

Genomförda förbättringar:

Nya lampor i pentryt, IKEA:s LED-tavelbelysning modifierade med egna fästen ger bra ljus och är dessutom snygga. Genomskinliga ruffluckor i PC (pollycarbonat) ger mer ljus. Elsystemet ska ses över till nästa sommar. Trappan kanske modifieras så att varje steg blir ett lock till ett förvaringsfack som plastas in i trappan.

Övriga kommentarer:

Vi är mycket glada att vi köpte en Comfört 32:a! Fördelarna överväger nackdelarna många, många gånger om.