Albin Ballad


Åsikt inskickad

av Mikael, 2010-08-28


Båtens årsmodell:

1976

Års erfarenhetet av modellen:

4 år, Familje & kappsegling

Normal besättning:

3 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Balladen har en stor båts trygga egenskaper trots att hon bara är 30 fot. I svag vind är hon lite sävlig, för att inte säga trög. Med rätt segeltrim så funkar det ändå bra. När det börjar blåsa lite så skärper hon till sig och går som tåget, tryggt och fint. Behöver inte reva storen förrän uppemot 10-11 m/s med genua 1 (vid familjesegling). HAr vid flertalet tillfället seglat henne i vindar mellan 25-27 m/s. Med bottenrevad stor samt stormfock så var det inga problem för båten att kryssa. Framför kölen är skrovet V-format och klyver sjön fint. Stampningar på kryssen är mycket ovanligt. Båten rör sig väldigt fint i sjön och riggen, om den är riktigt satt, är stark och hållbar. Värre är det för besättningen i stormen... I mera normala vindar så tar hon också fin höjd och har fint driv. Välbalanserad men lite lovgirig vid hårda kryssvindar. Parerar du storen med levangen så går också det bra och lovgirigheten minskar. Rodrets utformning gör att det bettar bra även när båten lutar.

Hur det är att bo i båten:

Tja, det är ju en 35 år gammal båt och därmed inte en revolution i boendeavseende... Men för oss så går det jättebra att bo i den! Seglar 4-5 veckor varje sommar. Stora utrymmen för mat. Helt ok stuvutrummen där man får in det mesta. Saknar dock en garderob där man kan hänga blöta sjökläder. Bra med plats för att sitta i ruffen och äta. Toaletten är 70-talstrång men det fungerar. Vi har också ett riktigt bra sittbrunnskapell som ger oss extra utrymme i hamn.

Positiva egenskaper:

Trygg, säker, seglar bra, slutstyv, tål mycket vind, vacker, lättdriven och mycket bränslesnål vid motorgång.

Problem / svaga punkter:

Dålig arbetsställning vid pentryt. Kolla kölen då den är inplastad! Tidigare ägare kan ha gjort bristfälliga/dåliga lagningar som gör att plasten har delaminerats. Rodret kan frostsprängas på vintern då de flesta roder vattenfylls när båten ligger i sjön. Båtarna är gamla varvid en noggrann genomgång bör göras; ex genomföringar, läckage vid rutor, läckage mellan skrov/däck osv. Men dessa problem kommer nog på alla gamla båtar och hör till underhållet. Kolla bara hur det är på den båt du är intresserad av, då priset hänger på skicket.

Genomförda förbättringar:

Nytt kök (hela köksplatsen), solcell, nya batterier, gasolvarnare, nya dynor, helrenoverad origainalmotor, segel, nya genomföringar, löpande rigg, sprayhood & bomkapell, elsystem mm, mm...

Övriga kommentarer:

En mycket välbyggd, välseglande och fin båttyp. Kolla bara skicket då en del inte har underhållit sina båtar.