Albin Delta


Åsikt inskickad

av Christer Sandberg, 2010-04-13
christer.sandberg@home.se


Båtens årsmodell:

1984

Års erfarenhetet av modellen:

3 år, Familjesegling

Normal besättning:

3 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Som alla andra säger, vek.... men lutar sällan längre än till lärelingen. 8m/sek = reva storen. 2008 körde jag kryss i 13 m/sek med revad stor och full självslående fock, gick som tåget men lutade, som sagt, mycket (väl genomtängt sjöstuvning rekommenderas).

Hur det är att bo i båten:

Helt suveän planlösning och bra takhöjd i hela salongen. Har kollat på skoj i andra båtar med motsvarande storlek, ingen är ens i närheten av Deltans boutrymme och komfort. Man kan utan problem vara inne i båten lång tid vid dåligt väder med hela familjen. Dock upplever jag en viss brist på vettiga stuvningsutrymmen. Vi sover i förpik respektive i akterkoj. På så sätt är salongen alltid ledig för andra aktiviteter. Pentryt är betydligt mer än vad man kan önska sig i en 31 fotare, mycket bra arbetsutrymme, till och med för en och annan gormékväll.

Positiva egenskaper:

Inneutrymmena och generellt väldigt bra seglingsegenskaper. Upp till 6 m/sek seglar båten lätt upp till sitt lys, jag upplever den då som snabbare än 1.11, kanske 1.13!!!. Över ca 6m/sek "suger" aktern fast, särskilt på undanvinden, (följden av IOR-Regeln i denna storlekklass) och det är väll det som i slutändan sänker det totala lystalet. I övrigt har faktisk båten lite jollekänsla i sig, kort sagt välbalanserad. Jag känner mig ibland som en Laserseglare igen. Masten har dubbla spridarpar och jag ser bara fördelar med det. Ingen som helst pumpningstendens i riggen och storseglet behåller formen oavsett vindstyrka.

Problem / svaga punkter:

200kg mer i kölen skulle inte vara dumt (läs: hyfsat begynnelsevek) och lite bättre stuvningsutrymmen. Glöm Delta med 7,5 hk motor (vissa har denna löjliga motorstyrka från början). Byt motor omgående eller titta på annan Delta. Jag håller ett vakande öga på röstjärninfästningarna i skottet. Jag är inte van med denna konstruktion, men "so far so good".

Genomförda förbättringar:

Ny motor från förra ägaren 2007. Lombardini 702M 2cyl 20hk. Generalagent, Rodhals marin som vet vad dom talar om och ger fantastisk bra support (eventuellt kommer jag byta propeller som bättre passar ihop med motorn). Går som en klocka. Ny självslående fock 2008, Quantum. Quantum är mycket bra på försegel. 3 nya gelbatterier 2009 (tot 86kg), placerade under styrbords bakre lucka i u-soffan = balans på båten. Nästa kommande förbättring är en total renovering av det övriga elsystemet med bland annat LED-lampor i så stor utsträckning som möjligt (generellt har 70 & 80-tals båtar mer eller mindre undermåligt elsystem).

Övriga kommentarer:

En perfekt skärgårdsseglare med bra seglingsegenskaper och brutalt bra boutrymmen. Mycket prisvärd för sin storlek.