Accantus 78


Åsikt inskickad

av Per Lenell, 2009-01-06


Båtens årsmodell:

1974

Års erfarenhetet av modellen:

3 år, Familjesegling

Normal besättning:

3 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Båten går bäst när det blåser 3-4 m/s eller mer. Väldigt styv och stadig. Man seglar upp till 12-14m/s innan det är dags att reva. Båten känns underriggad och är ingen raket, 5,5-6 knop är normalt men jag har loggat 9-10 knop vid några tillfällen(GPS). Underbar att segla med spinnaker! Seglade till Sandhamn i länsvind och gjorde 4-5knop då vi satte spinnakern och farten ökade till 7-8knop! Absolut ingen lättvindsbåt om man inte kan sätta spinnakern eller dyl. Tar normal höjd på kryssen.

Hur det är att bo i båten:

Seglar normalt med mina två barn (13 o 11 år) och vår hund (schäferstorlek) utan problem. Vi brukar vara ute 2-3 veckor och hinner väl med 400-500 sjömil då. Som mest har vi varit 4 vuxna och 2 tonårsbarn en långhelg och det funkade mycket bättre än jag trodde både i sittbrunnen och med sängplatserna. Vår båt har 2 stickkojer akterut, 2 bäddar i förpiken och 2 bäddar i salongen (varav en salongskoj är 1,60m). Stuvutrymmen under kojerna samt ruffväggar i salongen. När man kliver ner i ruffen har man toaletten direkt till babord och pentryt med gasolkyl, gasolspis och diskho direkt till styrbord. På vår båt är ruffluckan borttagen och istället ersatt med en slags överbyggnad vilket gör att man kan stå upp och diska inomhus när det regnar. Det är annars kryphöjd (150cm) i båten.

Positiva egenskaper:

Känns säker och stadig, man ger sig gärna ut när andra båtar vänder hemåt. Lätthanterlig, jag seglar ofta ensam och har aldrig känt att båten inte gör vad jag vill.

Problem / svaga punkter:

Takluckan till förpiken läcker vid överbrytande sjö.

Genomförda förbättringar:

Rullgenua (underbart), sjökortsplotter och autopilot. Jag förstår inte hur jag kunde ensamsegla innan jag skaffade autopiloten...

Övriga kommentarer:

En ovanlig båt som seglar hyfsat bra. Det är ingen raket men min dotter brukar säga att vi inte behöver ha så bråttom på semestern. Jag kan starkt rekommendera den här båtmodellen om man är ute efter en båt i Maxi 77 - storlek.