Albin Stratus


Åsikt inskickad

av Mats W, 2007-11-19


Båtens årsmodell:

1980

Års erfarenhetet av modellen:

2 år, Familjesegling

Normal besättning:

3 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Lättseglad på två personer. Båten saknar självslående fock, men vi seglar med 110% Fock i alla vindar som är lätt att kryssa med. För lättare vindar har vi en gennaker av "Code Zero" typ lös på rulle som klarar halvvind och slör. Båten är relativt vek så man får reva tidigt. Däremot känns den trygg och seglar torrt även i kulingvindar på Ålands hav. Lättrimmad och lagom rodertryck i ratten.

Hur det är att bo i båten:

Skönt med "halvmodern" planlösning, dvs toan vid nedgången och jättemycket utrymme i pentryt där man är helt ur vägen vid sidan av nedgångstrappan. Salongsbordet (som också är motorhuv) är gigantiskt, men blir lite trångt att passera fram till förpiken. Akterruffen är mer som två "stickkojer" avskilda från salongen. När man tagis sig in till den inre genom att huka under skarndäck sover man kungligt. Men vill man sova i "dubbelsäng" är förpiken enda alternativet.

Positiva egenskaper:

Seglingsegenskaperna. Lättseglad och trygg. Mycket snygg, klassiskt utseende lämplig för svenska skärgården, (dvs ingen rak stäv som omöjliggör att komma iland i naturhamnar). Lagom stor att hantera på två, men ändå med plats för sex pers om man vill.

Problem / svaga punkter:

Om man tror att akterruffen är en akterruff blir man nog besviken. Båten saknar en "owners cabin" (men förpiken är rätt OK)

Genomförda förbättringar:

Rivit bort teakdäcket och lagt på Flexiteak (fuskteak) vilket blev superbra - snygg, lättskött och supergrepp för fötterna i alla väder. Badplattform, peke med ankarrulle och gennakerfäste.

Övriga kommentarer: