Ohlson 22


Åsikt inskickad

av Johan Christensson, 2006-04-29


Båtens årsmodell:

1974

Års erfarenhetet av modellen:

2 år, Familjesegling

Normal besättning:

1 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Mycket trevlig seglare! Lyder roder bra och seglar förhållandevis snabbt. Seglar bäst på undanvindar. Kryssar OK men fungerar bäst på lite öppnare bogar. Man måste reva eller segla på enbart försegel vid ganska måttliga vindar annars vill hon gärna tappa taget och lova upp i vinden. Man måste stuva tunga grejor i fören, och är man fler som seglar bör någon sitta på backen annars blir hon baktung och suger vatten.

Hur det är att bo i båten:

Jag seglar ofta ensam och då har man gott om plats. Många stuvutrymmen finns det! Jag är 1:80 och längtar ibland efter ståhöjd i ruffen. Vi har testat att vara 3 vuxna o två barn. Det går med ett nödrop om man har minimalt med packning. Det går OK att laga mat på spritköket. Stuvutrymmet för mat håller sig källarsvalt även varma dagar.

Positiva egenskaper:

Min första egna båt. Liten och behändig för en ensam seglare. Dessutom löjligt billig vid inköp, 25000 inkl bra segel och 5 hästars mercury i gott skick. Vårrustning går enkelt och snabbt. Känns gedigen och stadigt riggad. Än har jag ingen lust att byta den mot något annat.

Problem / svaga punkter:

Är man ensam kan placeringen av vinschar på rufftaket vara lite besvärlig. Just på kryss i lite sjö stampar hon och tappar fart.

Genomförda förbättringar:

Jag har inte gjort något åt båten men förr-förra ägaren drog ner fall i sittbrunnen samt monterade skotvagn. Ett fiffigt sittbrunnsbord installerade han också.

Övriga kommentarer:

Segling är beroendeframkallande!