Albin Nova


Åsikt inskickad

av Göran Thingvall, 2005-12-26


Båtens årsmodell:

1983

Års erfarenhetet av modellen:

1 år, Familje & kappsegling

Normal besättning:

3 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Väldigt fina seglingsegenskaper så väl i lättare vindar som i hårdare. Vi seglar aldrig båten med annat än 110% föck både vad gäller kappsegling som familjesegling. Jag måste säga att båten alltid beter sig fint seglingsmässigt. Lätt att hantera båten såväl med segel som med motor. Mycket välbalaserad båt. Vi har bara kappseglat henne ett fåtal tillfällen ännu men med hyffsat resultat. Mycket mer finns att hämta det känns.

Hur det är att bo i båten:

Bokomforten är fin, stora salong och mycket bra kojer. Det är inga som helst problem att vara 5 pers i båten och bo bra. Toaletten är lite trång, men där tillbringar åtminstonne inte vi den mesta tiden så det är lätt att leva med. Helt enklet en mycket bra bobåt. Jag har inte funnit att så många nyare båtar är bättre.

Positiva egenskaper:

Seglingsegenskaperna och det enkla segelvalet. Genua är ett helt onödigt segel t ex. Stor, 110% fock och genacker för familjesegling. Byt mot spinnacker när du skall kappsegla sedan är det bara att köra. Bra bobåt.

Problem / svaga punkter:

Skruvade skott som har för lite skruv för att skotten skall bli helt stadiga. Ingen bra infästning av vanten under däck. Man bör förstärka röstjärnen. (Lätt jobb). För liten motor. Jag har 18 HK men och det är OK men några hästar till skulle inte skada.

Genomförda förbättringar:

Epoxi behandling av botten plus nytt elsystem. Lite trimmdetaljer. Nya segel. (Gör mer än susen för seglingsegenskaperna)

Övriga kommentarer:

Om du har en Nova eller tänker skaffa en. Var då med och tävla med den för den går att kappsegla på två personer om man vill. Och man kan till och med hävda sig väl. Fler personer är bra men inte alltid nödvändigt för att kappsegla och ha kul.