Becker 22


Åsikt inskickad

av Gunnar Ferb, 2005-11-03
gurraferb@hotmail.com


Båtens årsmodell:

1978

Års erfarenhetet av modellen:

8 år, Familjesegling

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Hon "Rebecka" är verkligen ingen snabbseglare. Jag har tyvärr aldrig fått testa henne med maxat ställ. Då ej genua I följde med, utan har fått köra med genua II. Typisk lättvindseglare, hårdare sjö lite avdriftsbenägen, lite väl lovgirig och lite vek.

Hur det är att bo i båten:

Ja alltså 2st 2m gubbar har lyckats bo i dennna båt. Med packning för gourmét tur. Mer än tre på dagstur så börjar det bli trångt.

Positiva egenskaper:

Mycket lättseglad, lättmanövrerad på egen hand. Lägger sig gärna men när man revat och hon har lagt sig färdigt, så ger hon sig inte på något vis. Den relativt korta kjölen gör att man kan smyga sig in på ej ockuperade naturhamnar.

Problem / svaga punkter:

Den korta kjölen gör henne lite avdriftsbenägen och lite för vek. Pressar man henne lite för hårt kommer det rodersläpp. De stora stuvutrymmena är under sittbrunnen, vilket gör att hon gärna blir lite för baktung. Men sätter man någon som ett kuttersmycke i fören, så driver hon på bättre. I min båt är den skjuvbara köksdelen ett stort irritationsmoment, tung, går snett och fastnar. Kan bero på att det är ett amatörbygge invändigt i båten.

Genomförda förbättringar:

Införskaffades ett nytt storsegel direkt efter köpet. Omlackerad, ny klädsel, nya fall och skotlinor.

Övriga kommentarer:

Om man är intresserad av en hyfsat stor båt för 2. Som är lätt att segla (även den okunnige klarar av den efter en kort kurs)och när man väl har lärt känna den är det även trygg båt i lite tuffare situationer.