Ansö 42


Åsikt inskickad

av Olov Wikström, 2005-10-31


Båtens årsmodell:

1987

Års erfarenhetet av modellen:

1 år, Familjesegling

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Mina erfarenheter är begränsade. Jag har deltagit i en segling runt kusten, Gbg-Sthlm). Båten är ganska tung och kräver att man vid bidevind tar sats en stund på låg höjd innan man kan lova. Det krävs en viss fart för att den djupa fenkölen skall "greppa" sjön. Båten gör hygglig framfart i lätt- och mellanvind men det krävs nog rejäla vindstyrkor för att den skall uppfattas som snabb. Dess rörelser i sjön är tunga, mjuka och behagliga. Vid ett tillfälle höll hon kursen i fyra timmar, på halvvind.

Hur det är att bo i båten:

Gott om plats, bekvämt. Inrednigen i detta exemplar ett amatörbygge till stor del, hyggligt gjort, men utan större finess. Då dessa båtar evererades i olika stadier av halvfabrikation kan jag anta att dispositionen skiljer sig åt. Ståhöjd överallt utom i nedklivet till förregionen.

Positiva egenskaper:

En skön bobåt, ett tryggt litet skepp. Man står högt och styr, torr under de flesta förhållanden. Vacker snett framifrån sedd, med sin djärvt framskjutande vassa stäv.

Problem / svaga punkter:

Styrningens okänslighet, det är inte skönt att stå till rors. Djupgåendet kan förstås vara till nackdel någon gång. Båtens vikt och stora vindfång kan kräva en del muskler vid förhalningsarbete, t ex. Mindre vacker betraktad bakifrån, med det litet klunsiga "akterkastellet".

Genomförda förbättringar:

Övriga kommentarer: