Dufour 385


Åsikt inskickad

av Stefan Götesson, 2005-08-24


Båtens årsmodell:

2005

Års erfarenhetet av modellen:

1 år, Familje & kappsegling

Normal besättning:

3 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Snabb. Seglar bogar. Dock ej testad på "riktig" kryss då 140% genua är standard. Bästa bog är öppen kryss till slör. Hyfsat snabb även på läns. Lagom vek. Rätar upp sig efter att hon fått fart i en vindby. Kör ifrån det mesta på fjärdarna.

Hur det är att bo i båten:

Mycket bra bobåt. Stora utrymmen och bekväm. Jag har versionen med två kabiner och en STOR toalett med duschutrymme a la kabin. Ståhåjd i hela båten. Stor sittbrunn med fast sittbrunnsbord av klafftyp, monterat på ett kraftigt rostfritt rör som även tjänstgör som mitträcke.

Positiva egenskaper:

Lättseglad, snabb, snygg. Stora boutrymmen och bra layout. Bekväm. Bra motor och drev. Hyfsade originalsegel. Stor nedfällbar badbrygga som blir akterbänk i uppfällt läge. Utrymme för fendrar/livbåt. Kraftigt byggt skrov med rejäla balkar och förstärkningar. Kanske har Dufour dom bästa skroven.

Problem / svaga punkter:

Skall något negativt nämnas skall det vara att kölen är av järn med epoxiöverdrag. Den kommer givetvis att behöva lite mer omvårdnad än en blydito. I övrigt inget.

Genomförda förbättringar:

Dragit ner uthal och kick till sittbrunnen vilket av någon underlig anledning ej är standard. Lätt att göra. I princip behövs endast längre tampar. Byggt om akterstaget som från början är två till hanfot med sträckare. Ger bättre trimmöjligheter för genuan och i viss mån storen.

Övriga kommentarer:

Rekommenderar luftvärme t.ex. Eberspäscher DL4 eller ännu hellre DL5 Airtronic. Snabb och jämn värme som dessutom driver runt luften och motverkar kondens. Kan även köras i kalluftläge för enbart ventilation. Lätt att installera själv.