Albin Ballad


Åsikt inskickad

av Per Wallquist, 2005-08-10


Båtens årsmodell:

1980

Års erfarenhetet av modellen:

19 år, Familjesegling

Normal besättning:

1 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Egentligen underriggad. Seglad på Vänern och stannade gärna upp i den ofta krabba sjön. Upplevdes som tung och lovgirig på ena bogen.

Hur det är att bo i båten:

Det fungerade men inte mer.Bordet var ostadigt på sina styltor, och, dukat, gick det ej att passera. Diskning krävde extra- balja, och man stod obekvämt. Lådan för matförvaring var ett fuskbygge, i stort sett oisolerad. I båten fanns septitank för toaletten, och det krävdes att kulventilen från toan till tanken verkligen stängdes, annars var risken stor att tankens innehåll rann tillbaka. Och det hände en gång med översvämning. Se därför till att inloppsröret når upp till tankens tak. Gillade inte ploc

Positiva egenskaper:

Båten är vacker och välbyggd med kraftig rigg. Lät sy en smal kryssfock som gjorde kryssandet bekvämt.

Problem / svaga punkter:

En svårstartad MD7 var den svaga punkten. Pentas service kom aldrig fram till orsaken, och jag fick ingen valuta för de pengar felsökandet kostade. Men, när motorn väl startade gick den som ett urverk.

Genomförda förbättringar:

La teak i sittbrunnen köpt från Lidköping. Passade bra och blev snyggt. Använde babords lucka framför navigationsbordet till två lådfronter, det blev två lådor för bestick och småprylar. Ny generator. Smålådor i navigations- bordet.

Övriga kommentarer:

Balladen har ett gott namn och ett värde som står sig, ibland saknar jag den.