Arcona 32


Åsikt inskickad

av Lars K, 2005-07-21


Båtens årsmodell:

1986

Års erfarenhetet av modellen:

3 år, Familjesegling

Normal besättning:

3 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Arconan seglar mycket bra. Ingen jollekänsla men båten "vill iväg" vid minsta vindpust. Upplevs som snabb på alla bogar, ssk kryss. Även om båten är ordentligt trygg och styv, så blir den något tung på rodret vid lite hårdare vind. Bättre reva i kryss redan vid 8-9 m/s och segla mer upprätt. Man förlorar lite i höjd men definitivt inte i fart. Bred akter och platt botten ger bra fart i undanvind. Spinnackern är inte så stor, så man kan gott hissa den även med liten besättning i vettiga vindar.

Hur det är att bo i båten:

Ovanligt stor med tanke på konstruktionens ålder. Rymligt toautrymme. Massor av stuvutrymme. En familj med två vuxna och två barn bor bekvämt under en flerveckorssemester. Mycket stor och bra sittbrunn. Bomkapell vid dåligt väder rekommenderas - ett extra rum.

Positiva egenskaper:

En mycket bra kompromiss mellan segling- och boegenskaper. Gediget byggd, vilket syns tydligt efter 20 år användning!

Problem / svaga punkter:

Inga egentligen. En del gillar inte basinredningen i plast (ej trä), men på senare årsmodeller har den gjorts ljusare och den är lätt att hålla ren. Storskotskenan i original är väl kort. Järnköl ger lite extra underhåll även om man inte går på grund.

Genomförda förbättringar:

Mest förnyelse av utrustning och elektronik i form av exempelvis själskotande vinchar, förlängd storskotskena. Tidigare ägare hade plastat dit en infälld badbrygga - kan rekommenderas! Det blir snyggt och är mycket uppskattat av ssk barn i besättningen.

Övriga kommentarer: