Tur 80


Åsikt inskickad

av Karl Karlsson, 2005-07-17


Båtens årsmodell:

1974

Års erfarenhetet av modellen:

2 år, Familjesegling

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Tar inte nån monsterhöjd på kryssen även om det blivit klart bättre med nytt fräscht försegel på rulle. Tycker även lovgirigheten blev klart bättre. De ovana som åkt med tycker den har känts stabil.

Hur det är att bo i båten:

Som tidigare sagts så ska man väl helst inte vara för lång och rakryggad i stående position, i övrigt finns inte mycket att klaga över, känns rätt stor.

Positiva egenskaper:

Tycker den går torrt och tryggt även när det går lite vågor. Går kanon på alla vindar utom när man försöker tvinga den för nära vindögat.

Problem / svaga punkter:

Backning med originalroder är inte att leka med. Kanske är den lite vek när det brallar på lite? Kan vara jag som är för ovan än också. Broachade lite lätt vid bidevindsegling förra året p.g.a felbeslut och alldeles för mycket segel uppe. Smått nervöst för en ovan när rodret helt plötsligt bara vispade utan att ta nåt. Släppte på storskotet bara så reste den sig som om inget hänt. :)

Genomförda förbättringar:

Skaffat nytt försegel på rulle nu till andra säsongen med båten. Till nästa år har häckroder högst prioritet!

Övriga kommentarer:

Blåser det på lite går den grymt fint om man sliter ner storseglet och bara kör på genuan. Måste komma på nån bra lösning för att fixera originalrodret när jag skaffar häckroder. Fastsättning under ytan är uteslutet då jag vill kunna byta snabbt om häckrodret skulle gå av eller liknande. Går billigt och bra med md6a fastän det brummar lite väl kanske. Ska kika på möjligheterna att dämpa.