H-båt


Åsikt inskickad

av Jonas Carling, 2005-05-10
jonasc37@hotmail.com


Båtens årsmodell:

1973

Års erfarenhetet av modellen:

3 år, Familjesegling

Normal besättning:

1 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Jag gillar, framför allt, h-båtens kryssegenskaper och jolleliknande egenskaper. Kanske något begynnelsevek å andra sidan häder det mycket när du sitter i lovart..

Hur det är att bo i båten:

Jag brukar säga att man måste vara förälskad för trivas längre tider (mer än en vecka) i båten. Gillar man det enkla livet, seglingsupplevelsen och måttligt djupgående, som gör vikarna i skärgården tillgängliga, så är det en perfekt båt till lagom plånbok.

Positiva egenskaper:

Stor klass i kappsegling. Lätt att få tag i prisvärda, "nästan nya", bättre begangade segel. Båten står sig i pris (stor efterfrågan). Inte att förglömma det nostalgiska värdet. Det är ofta nostalgiska f.d. H-båtsägare kommer fram i gäst- eller naturhamnarna.

Problem / svaga punkter:

Problem...? Jag har fått byta fogen mellan skrov och köl. Men detta verkar vara ett problem som har följt med mig genom tidigare båtköp.

Genomförda förbättringar:

Min båt är från tidigt 70-tal. Den orange skrovbeklädnaden/isoleringen (läs vettex) har rivits bort och ersatts med 4 mm kork. Lätt, isolerar bra, ser trevligt ut och ruttnar inte. Rodret är reparerat efter att det uppdagades att det hade en längre spricka. Antagligen sedan en tidigare grundstötning.

Övriga kommentarer:

Är framförallt en båt som är mycket rolig att segla, men som även går att vistas/sova över i.