RJ 85


Åsikt inskickad

av Fredrik Thunell, 2004-08-09


Båtens årsmodell:

1976

Års erfarenhetet av modellen:

4 år, Familjesegling

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

RJ-n är en förvånansvärt snabb båt i lättväder, trots sitt rykte att vara en hårtdvindsbåt. Självklart även en bra båt även i hårt väder, "men det är ju vad man förväntar sig". Min erfarenhet är att båten är kursstabil, men lovgirig, framförallt i lite hårdare vind. Båten bär med fördel spinnaker och loggar då enkelt 6 knop i 4 m/s. Det är en bra första-båt: enkel att segla, väldigt förlåtande och som sagt väldigt kursstabil. Det är enligt mig en perfekt skärgårdsbåt; lång-smal, lättmanövrerad (med det ny

Hur det är att bo i båten:

två personer bor bra i en RJ 85-a. Visst får man böja på nacken men det omaket vägs eneklt upp av båtens vackra linjer. Stuvutrymmena är förvånansvärt väl tilltagna. Kojerna är kanske lite smala och man ska nog inte vara mer än 1,7 meter för att sova bekvämt i förpiken.

Positiva egenskaper:

Lättseglad, kursstabil, välbyggd.

Problem / svaga punkter:

ventilation: man bör dra ner en slang från det ena handskfacket och ner i kölsvinet. I kombination med en soldriven fläkt i förpiken motverkar detta kondens och du får en torr och fin båt.

Genomförda förbättringar:

Övriga kommentarer:

Undervärderad!! En perfekt första-båt som räcker i många år. För bara 30 000 får du en båt som efter 100 timmars jobb är tip-top.