Aphrodite 25


Åsikt inskickad

av Petter Rönnborg, 2004-05-25
petter.ronnborg@handels.gu.se


Båtens årsmodell:

1983

Års erfarenhetet av modellen:

1 år, Familjesegling

Normal besättning:

3 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Definitivt slustyv. Har seglat den i hårt väder och det går hur bra som helst. Däremot är det bättre att reva i tid för att minska rodertryck. Det går förvisso utmärkt att segla med full stor upp till ca. 10m/s. Det sitter rullgenua på vår båt men jag funderar på att komplettera med en kryssfock på rullen, mindre segel att dra runt om man seglar själv.

Hur det är att bo i båten:

Vi är två vuxna och två barn ombord och det fungerar hur bra som helst. Som i alla mindre båtar får man ju tänka på vad man packar med sig men det finns förvånansvärt mycket utrymme. Vår båt har utbordare och då får man ett gigantiskt stuvutrymme under sittbrunnen. Där sitter för övrigt ett kylskåp, men det finns massa plats kvar.

Positiva egenskaper:

Mycket bra seglingegenskaper, snabb i lättvind och bra bett på kryssen. Fin konstruktion och gediget hantverksarbete. Bredden gör att sittbrunnen är mycket rymlig och här får flera plats utan att trängas.

Problem / svaga punkter:

Inga direkta problem som jag upptäckt ännu, möjligen att mantågsstöttorna behöver skruvas fast bättre för att tåla avbäring.

Genomförda förbättringar:

Har bytt till en starkare motor 8hk 4-takt, ny logg och kompass. Bytt skotskena till storen till en 1,5 meter bred med flytande skotpunkt=ett lyft för seglingsegenskaperna. Funderar på att sätta flytande skotpunkt till genuan också. Nästa projekt är att sätta på peke och skaffa gennaker.

Övriga kommentarer:

Om någon har tips på andra bra förbättringsmöjligheter så hör gärna av er. Skulle också vara kul att damma av A-25 klubben som ligger nere för stunden.