X-79


Åsikt inskickad

av Henrik johansson, 2016-08-12
Henrik.johansson95@gmail.com


Båtens årsmodell:

1982

Års erfarenhetet av modellen:

år,

Normal besättning:

person(er)

Seglingsegenskaperna:

X79 är en härlig segelbåt med fina möjligheter för både dagsturer, övernattning och tävlingssegling. Båten svarar mycket bra på trim och är lekfull på alla bogar. Skrovet är väldigt välbyggt och stora nybyggda segelbåtar exempelvis bavaria mfl har ingen chans när man trimmat båten rätt! Kan jämföras med express, J24, maxi 77 och Hbåt, det som är speciellt med x79 är att den kan plana iväg lättare än de andra nämda klasserna

Hur det är att bo i båten:

När man skall tävlingssegla krävs det ca 4-5 personer för att tynga ner båten i lite hårdare vindar, att semestersegla fungerar ypperligt men man bör inte vara mer än två personer på längre turer, som mest har vi varit 5 personer under tre nätter en midsommar, det fungerade men var något trångbott ;)

Positiva egenskaper:

Mycket lättdriven och lekfull, enkel att hantera och lätt att lägga till med i trånga hamnar pga dess svängradie, en perfekt båt för den vana seglaren som prioritera fart framför boendekomfort

Problem / svaga punkter:

något överriggad men är enkel att reva,

Genomförda förbättringar:

När jag köpte båten var den i tråkigt skick, har lagt nr X antal timmar för att få upp skicket. botten är epoxibahandlad, nya rutor, förbättrad däcklayoute med nya vinschar, avlastade mm, Plastat nya kölbalkar samt topcoaterat om den inuti, byggt in ett bra högtalarsystem samt bytt ut kork på väggar och fått upp härlig LED belysning i hela båten, monterat fotpump till diskhon samt fått upp ett lagun bord nere i ruffen och sittbrunnen. Bytt ut spritkök mot gasol och tätat diverse beslag som läckte. Även plastat in kölen för att få den mer underhållsfri.

Övriga kommentarer:

Hur nöjd som helst med båten, man får många kommentarer och blickar när man är ute och seglar och folk tycker det ser ut som en härlig seglare som står sig bra jämfört med dagens båtar, både design och fartmässigt.