Västbris


Åsikt inskickad

av Pontus Göransson, 2004-08-11


Båtens årsmodell:

1976

Års erfarenhetet av modellen:

9 år, Familje & kappsegling

Normal besättning:

2 person(er)

Seglingsegenskaperna:

Man måste vara medveten om att vi snackar om en långkölad båt med en vattenlinjelängd på 5 meter. Trots detta anser jag dock att båten ger oerhört mycket seglingskänsla. Blir sjön för krabb har Västbrisen en tendens att "guppa" mycket och hon tappar därmed fart. I riktig lättvind (bleke) går båten förvånansvärt bra så länge man kan bibehålla styrfart. Har seglat båten på Nordsjön i över 20 m/sek utan större problem. Mycket kursstabil på bogar över halvvind.

Hur det är att bo i båten:

Så länge man inte är fler än 2 ombord fungerar livet ombord utmärkt. Man sover i salongen och har prylar och annat i Skansen. Jag har ordnat så man kan göra om salongen till en stor "dubbelsäng". Man får dock vara ordningsam och se till att varje sak har sin plats. För dagsegling rymmer båten 4 men sittbrunnen är rätt trång. Närheten till vattnet gör att disk och annat går smidigt. Man står utmärkt på durken med huvudet upp genom ruffluckan när man lagar mat.

Positiva egenskaper:

I mina ögon är detta en stor liten båt. Fina linjer, en vacker båt, mycket seglingskänsla, god boendekomfort och fina träarbeten. Små båtar är små problem och små kostnader. Jag tycker det är otroligt att man kan få så mycket båt för pengarna. Mycket fina träarbeten invändigt. Ingen plast synlig i salongen. Känns större än ex. IF. -Torr! Först i vindar över 10 m/sek kan vågor börja skvätta ner i sittbrunnen på bidevind.

Problem / svaga punkter:

Roderbeslagen var klena och glappade. Jag har gjort nya. Rodret i sig är mycket tungt. En tendens till plastpest fanns, åtgärdat. Sittbrunnens sarg har fel vinkel vilket gör det obekvämt att luta sig tillbaks utan kudde. Kojerna i skansen är inte längre än 180 cm vilket gör denna sovplats trång för vuxna. Krabb, grov sjö i kombination med bidevind uppskattas inte. Båten tappar fart och guppar.

Genomförda förbättringar:

Röstjärn förstärkta till vant och förstag. Nya roderbeslag. Jag har byggt en modul till origo-köket så detta kunde fungera kardanupphängt. Hela denna låda skjuts efter användning in i fotändan av bb-koj. Jag har ordnat så att sb-koj kan fungera som sjökoj. Framför pentryt om bb ordnade jag en speciell plats för livflotte. Vatten har jag i 1,5 liters PET-flaskor bakom en chock-cord i fotutrymmet i skansen.

Övriga kommentarer:

På min hemsida finner du bilder, tester, fakta, ritningar och broshyrer över Västbris: http://www.letgo.se/pogo/sailing.html#sec2